Portalul ofera informatii complete despre laboratoarele de analize medicale, clinicile si centrele de recoltare din Romania, interpretarea analizelor medicale, biochimie, imunologie, alergologie, hematologie, citologie, parazitologie, microbiologie, markeri endocrine, tumorali, virali, cardiac, anemie, osoşi, boli autoimune, serologie boli infectioase, teste de biologie molecular, teste de citogenetica, toxicology, histopatologie, consult genetic , analize decontate CJAS, analize sange/urina/ materii fecale/secreţie vaginală/endocervicală.
Enzimele sunt substante foarte complicate care se gasesc numai in natura vie vegetala si animala avand un rol important in desfacerea substantelor alimentare brute in substante mai simple pe care organismul sa le foloseasca mai rapid si mai usor pentru producerea de energie. De asemenea, enzimele pot sintetiza substante complexe necesare vietii, din substante mai simple. Din arderea combustibilului alimentar in organism, rezulta pe langa energie si o serie de deseuri care nu mai pot fi utilizate de catre organism sau care sunt toxice. Enzimele descompun aceste deseuri pana la componentele simple din care au fost sintetizate alimentele: apa, bioxid de carbon, azot, sulf, etc. De aceea, in unele boli, cand activitatea unor enzime este prea mare sau prea scazuta se produc perturbari in utilizarea normala a alimentelor si in degradarea lor. Enzimele se gasesc in toate celulele si lichidele organismului (sange, bila, sucuri digestive, urina etc.). Modificarea enzimelor sanguine se produce in numeroase boli ale organelor interne. Exista boli care pun in circulatia sanguina o cantitate mai mare de enzime, depasind valorile normale dupa cum exista boli care duc la scaderea cantitatii de enzime din sange sau din glandele apartului digestiv. Bolile care produc mai des modificari ale enzimelor sunt: bolile de ficat, de inima, de pancreas, de oase, de rinichi, de prostata, etc. De obicei, enzimele se noteaza cu denumirea substratului chimic asupra caruia actioneaza, urmat de sufixul ”aza”, de exemplu: fosfataza, amilaza, transaminaza, etc.
PREGATIREA PENTRU EXAMINAREA SI RECOLTAREA PROBELOR
Adultii ar trebui sa evite sa manance si sa bea cu 4 ore inainte de recoltarea sangelui pentru dozarea enzimelor hepatice. Pentru copii nu este necesara o anume pregatire. Inainte de recoltare trebuie ca persoana in cauza sa discute cu medicul despre necesitatea acestei examinari, despre riscurile aferente, despre cum se va desfasura aceasta investigatie si ce pot indica rezultatele. La adult, asistenta medicala va aplica un garou (banda elastica) la nivelul bratului pentru a opri temporar fluxul sangvin spre venele situate sub nivelul garoului. Acest lucru face posibila o mai buna vizualizare a venelor si usureaza introducerea acului, deoarece venele situate sub garou devin mai largi si nu se sparg usor. Locul unde va fi introdus acul va fi sterilizat cu alcool si apoi se va introduce acul in vena. Trebuie sa fie pregatit inca un ac de rezerva in caz ca primul nu a fost corect introdus sau din vena respectiva nu vine suficient sange. Dupa ce acul a fost corect introdus in vena se ataseaza de acesta un recipient si sangele va fi colectat in acest tub. Uneori trebuie sa se recolteze in mai multe recipiente. Atunci cand a fost recoltat suficient sange, garoul poate fi desfacut. Apoi este aplicat un tampon si acul se retrage usor. Se apasa pe locul respectiv, pentru a opri sangerarea, pentru cateva minute si apoi este aplicat un mic bandaj.
La nou nascut prelevarea sangelui se realizeaza de la nivelul calcaiului folosindu-se un tub mic si se lasa sa picure in acest tub cateva picaturi de sange. Pielea la locul punctiei este dezinfectata si se punctioneaza cu un ac mic, apoi cateva picaturi sunt captate in tubul respectiv. Cand a fost colectata o cantitate corespunzatoare de sange se opreste sangerarea prin aplicarea unui tampon si se face staza pe locul respectiv iar apoi este aplicat un bandaj usor.